Цікаві факти про вітамін С
4 квітня 2024
А чи знали ви, що мільйони років тому організм наших предків мав здатність сам синтезувати вітамін С? Деякі дослідники припускають, що причиною втрати цієї можливості є ретровірус, який інактивував ген, відповідальний за останню стадію, необхідну для виробництва вітаміну С з глюкози.
А ось більшість тварин можуть виробляти його й досі, з глюкози крові у печінці чи нирках.
Інша теорія вважає, що здатність зникла в процесі еволюції внаслідок того, що раціон наших предків був настільки багатий вітаміном С, що їм більше не потрібно було синтезувати його самостійно.
З тих пір вітамін С є органічною сполукою, яку ми повинні споживати в невеликих кількостях регулярно. Цей вітамін є водорозчинним, він швидко всмоктується з кишечника і використовується організмом. Надлишок виводиться з крові протягом трьох-чотирьох годин.
Вітамін С легко руйнується під дією температури та світла, значна його кількість втрачається під час приготування їжі.
Запобігти втратам можна, якщо споживати овочі та фрукти в сирому вигляді. Значно зменшує втрати приготування їжі на пару.
Курці та люди, які піддаються пасивному курінню, люди, які не споживають різноманітні овочі та фрукти, а також люди з певними захворюваннями, включаючи хронічні захворювання, розлади травлення та захворювання нирок, можуть потребувати більше вітаміну С.
Стрес і вживання алкоголю також збільшують потреби організму у вітаміні С.
Його дефіцит (гіповітаміноз) викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
До того ж, за даними досліджень, вітамін С виконує ще багато корисних функцій у нашому організмі, як то:
- необхідний для перетворення двох незамінних амінокислот — проліну та лізину — в гідроксипролін та гідроксилізин, які утворюють структуру колагену. Колаген впливає на еластичність шкіри, стан суглобів, кісткової та м’язової маси;
- як антиоксидант, вітамін С допомагає запобігти утворенню вільних радикалів, які можуть пошкодити клітини організму;
- він необхідний для нормального функціонування імунної системи, його дефіцит підвищує ризик інфекцій. Крім того, інфекції, як правило, знижують рівень вітаміну С, тому особливо важливо споживати достатню кількість, коли ви хворі;
- може допомогти в боротьбі з віковою дегенерацією жовтої плями і катарактою — двома основними причинами сліпоти;
- позитивно впливає на тривалість і якість сну, ймовірно тому, що є потужним антиоксидантом
- наш мозок потребує вітаміну С для створення кількох нейромедіаторів. Саме мозок має найвищу концентрацію вітаміну С в організмі.
📌Пам’ятайте, що для більшості людей здорове харчування з достатньою кількістю фруктів та овочів забезпечує достатню кількість вітаміну С.