Щодо змін до наказу МОЗ України № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів»

Ефективність імунобіологічних препаратів залежить від дотримання “холодового ланцюга” під час доставки та зберігання вакцин у медзакладах. Це важливий аспект, який впливає на довіру пацієнтів до вакцин.

Зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України  Наказ № 595 від 16.09.2011 Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів дозволять оптимізувати всі процеси, пов’язані з транспортуванням та зберіганням вакцин, забезпечити максимально ефективний контроль цих процесів та привести їх у відповідність до світових стандартів.

Це дозволить медичним працівникам ще впевненіше пропонувати вакцинацію, а пацієнтам – ще впевненіше приймати свідоме рішення захистити своє здоров’я шляхом вакцинації.

Перший документ, який регламентував порядок забезпечення умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, був затверджений Міністерством охорони здоров’я України у 2011 році (наказ № 595). Нещодавно, у 2024 році, цей порядок зазнав суттєвих змін, які були відображені у нових редакціях наказу від 2 жовтня 2024 року № 1682 від та від 24 жовтня 2024 року № 179.

Основні зміни: 

  • на відміну від попередньої редакції, новий наказ враховує усіх без винятку суб’єктів господарювання, які задіяні в процесі імунопрофілактики;
  • відтепер абсолютно заборонено використовувати побутові холодильники для зберігання імунобіологічних препаратів. Дозволено використання лише спеціалізованого холодильного обладнання. З побутового обладнання дозволені лише морозильні камери для зберігання холодоелементів;
  • прописані більш суворі вимоги до термоконтейнерів і термосумок, а саме:

термоконтейнери та термосумки повинні забезпечувати підтримання температури від +2 °C до +8 °C протягом:

не менше 24 годин за температури навколишнього середовища до +43 °C;

не менше 10 годин за температури навколишнього середовища до -30 °C.

 Мінімальний час підтримання температури повинен бути підтверджений результатами валідації, виконаної сертифікованими спеціалістами, або інструкцією виробника. У документації має бути чітко описана кількість та розташування холодоелементів для забезпечення температурного режиму.

Такі вимоги повністю виключають використання побутових термосумок для кемпінгу, які не здатні підтримувати необхідну для МІБП температуру.

Знайти