Нітрати в питній воді. В чому небезпека?
23 липня 2024
Перевищення у воді гранично допустимих концентрацій різноманітних хімічних сполук становить небезпеку для здоров’я та життя людини. Однією з таких хімічних сполук є нітрати. Нітрати у питній воді мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини, з чим безпосередньо пов’язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія.
Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, яке виникає внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин (гіпоксії).
Групи підвищеного ризику становлять діти віком до 3-х років та немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, що готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л). Також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з овочів з високим вмістом нітратів, особливо ранніх сортів.
Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, внаслідок кисневого голодування, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7—8% випадків закінчується смертю.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів у дітей старшого віку та дорослих розвивається хронічна нітратна інтоксикація: підвищується концентрація метгемоглобіну крові більше 2%, що спричинює кисневе голодування органів і тканин, може призвести до хронічного гастриту, гастродуоденіту, виразкової хвороби, захворювання печінки і жовчовивідних шляхів, дистрофічних змін в серцевому м’язі, порушення серцево-судинної і нервової системи, захворювання та порушення нирок, сприяють розвитку алергії. Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вад розвитку у немовлят.
Нітратне отруєння найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязі та неглибокі індивідуальні свердловини).
Можливі причини забруднення води децентралізованих джерел – природні фактори, а також забруднення водоносних пластів внаслідок господарської діяльності людини. Це може бути невдале розташування компостних ям, дворових вбиралень, гноєсховищ, надмірне використання мінеральних та органічних добрив, неконтрольована обробка хімічними речовинами полів, господарських городів тощо.
Децентралізовані джерела водопостачання мають нормативну зону санітарної охорони, це одна з основних санітарних вимог, яка запобігає бактеріальному та хімічному забрудненню води в них. На ділянці приватного домоволодіння, враховуючи невелику площу земельних ділянок, неможливо створити необхідну зону санітарної охорони джерела водопостачання. Водоносним горизонтом для таких питних джерел часто є ґрунтові води, які забруднюються поверхневими стоками.
Зараз забрудненню питної води також сприяє ситуація, пов’язана із військовими діями.
Наявність нітратів, на жаль, не змінює органолептичні властивості води (смак, запах, каламутність, прозорість). Ефективних методів видалення нітратів з води в умовах нецентралізованого водопостачання не існує.
Тому, щоб убезпечити себе та своїх дітей від нітратного отруєння дотримуйтесь наступних правил:
- не використовувати воду з децентралізованих джерел водопостачання для питних потреб та приготування їжі немовлятам та дітям віком до 3 років. Для цього потрібна фасована бутильована столова вода;
- якщо ваше домоволодіння використовує в якості джерела питної води колодязь чи свердловину – зробіть аналіз води на вміст нітратів. Цей аналіз робить будь-яка хімічна лабораторія, яка акредитована на визначення хімічних показників у питній воді;
- якщо вміст нітратів у воді з вашого джерела перевищує 50 мг/дм.куб її треба додатково фільтрувати, або для питних потреб та для приготування їжі використовувати столову бутильовану воду;
- при обладнанні водозабірних споруд дотримуватись правил щодо їх розміщення та облаштування;
- при використанні колодязів, двічі на рік, у весняний і осінній періоди, проводити профілактичну дезінфекцію води з наступним лабораторним контролем її ефективності;
- територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку від споруди.
Обізнаність щодо бактеріологічного та хімічного складу води вашого джерела може запобігти декільком захворюванням. Дослідження проб значно дешевше лікування! Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!