Алкоголь і рак
13 лютого 2025
Існує твердий науковий консенсус щодо того, що вживання алкоголю може спричинити кілька типів раку. У своєму звіті про канцерогени Національна токсикологічна програма Департаменту охорони здоров’я та соціальних служб США зазначає вживання алкогольних напоїв як відомий канцероген для людини.
Докази свідчать про те, що чим більше алкоголю людина вживає, зокрема, чим більше алкоголю вона вживає регулярно з часом, тим вищий у неї ризик розвитку раку, пов’язаного з алкоголем. Навіть у тих, хто п’є не більше одного напою на день існує дещо підвищений ризик деяких видів раку.
Виявлено чіткі закономірності між споживанням алкоголю та розвитком таких видів раку:
Рак голови та шиї. Люди, які помірно п’ють, мають у 1,8 рази вищий ризик розвитку раку порожнини рота (за винятком губ) і глотки (горла), а також у 1,4 рази вищий ризик раку гортані (голосового зв’язку), ніж люди, які не п’ють, а ті, хто сильно п’є, мають у 5 разів вищий ризик раку ротової порожнини та глотки та в 2,6 рази вищі ризики раку гортані . Крім того, ризик цих видів раку значно вищий серед людей, які споживають таку кількість алкоголю й курять.
Рак стравоходу : вживання алкоголю у будь-яких дозах пов’язане з підвищеним ризиком розвитку плоскоклітинного раку стравоходу . Ризики, порівняно з відсутністю вживання алкоголю, варіюються від 1,3 раза вище для вживання легкого алкоголю до майже в 5 разів вище для сильного алкоголю. Крім того, було виявлено, що люди, які успадковують дефіцит ферменту , який метаболізує алкоголь, мають значно підвищений ризик плоскоклітинної карциноми стравоходу, якщо вони вживають алкоголь.
Рак печінки. Надмірне вживання алкоголю пов’язане з приблизно 2-кратним підвищенням ризику двох типів раку печінки ( гепатоцелюлярної карциноми та внутрішньопечінкової холангіокарциноми ).
Рак молочної залози. Епідеміологічні дослідження постійно виявляють підвищений ризик раку молочної залози при збільшенні споживання алкоголю. Зведені дані 118 окремих досліджень показують, що люди, які мало п’ють, мають трохи підвищений (у 1,04 рази вищий) ризик раку молочної залози порівняно з людьми, які не п’ють. Відповідно ризик зростає для тих, хто помірно п’є (в 1,23 рази вище) і для тих, хто сильно п’є (в 1,6 рази вище).
Колоректальний рак: вживання алкоголю в помірних і великих кількостях пов’язане з підвищенням ризику раку товстої та прямої кишки в 1,2–1,5 рази порівняно з відсутністю вживання алкоголю.
Деякі дослідження показують, що вживання трьох і більше алкогольних напоїв на день підвищує ризик розвитку раку шлунка та підшлункової залози. Також є докази того, що вживання алкоголю підвищує ризик раку простати. Усі алкогольні напої, включаючи червоне та біле вино, пиво та лікери, пов’язані з раком. Чим більше ви п’єте, тим вище ризик розвитку раку.
Чому вживання алкоголю підвищує ризик раку?
Коли ви вживаєте алкоголь, ваш організм розщеплює його на хімічну речовину під назвою ацетальдегід. Ацетальдегід пошкоджує вашу ДНК і не дає організму відновити пошкодження. ДНК — це «інструкція з експлуатації» клітини, яка контролює нормальний ріст і функціонування клітини. Коли ДНК пошкоджена, клітина може почати неконтрольоване зростання і створити ракову пухлину.
Джерело та більш детальна інформація
Міжнародна спільнота «Анонімні Алкоголіки» (AA) ефективно допомагає людям на шляху до тверезості.
Контакти АА: + 38-096-527-87-52, [email protected]
- телефон довіри для людей, які живуть з ВІЛ і мають залежність від наркотиків та алкоголю: (044) 409 20 90
- довідкова служба для людей з наркотичними та алкогольними проблемами Київської міської наркологічної клінічної лікарні «Соціотерапія»: (044) 524 34 93
- швидка медична консультативна наркологічна допомога: (044) 524 34 93