Ботулізм – важке харчове отруєння

У квітні в Україні 12 людям встановлений діагноз бутулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився лабораторно, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень.

В травні вже встановлено попередній діагноз ботулізм 6 особам (всі дорослі), наразі проводяться лабораторні дослідження.

Це стосується всієї території України – шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва – домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо.

 

Що таке ботулізм і чим він небезпечний для людей

Ботулізм — це важке харчове отруєння, що може закінчитися смертельно.

Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum.

Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані вялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування з м’яса, риби, овочів, грибів.

Через 12-36 годин після потрапляння токсину з’являються  симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати; зір – нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима.

Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів.

Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.

Які є ліки від ботулізму і чи достатньо їх у медичних закладах

В кожній області наявні достатні запаси протиботулічної сироватки, хворі отримують всю необхідну медичну допомогу.

Як і будь-яку хворобу, ботулізм легше попередити, ніж лікувати і відновлюватися.

Відмовтеся від в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консервів та грибів. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.

У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря!

Знайти