Ботулізм – важке харчове отруєння
9 травня 2024
У квітні в Україні 12 людям встановлений діагноз бутулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився лабораторно, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень.
В травні вже встановлено попередній діагноз ботулізм 6 особам (всі дорослі), наразі проводяться лабораторні дослідження.
Це стосується всієї території України – шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва – домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо.
❓ Що таке ботулізм і чим він небезпечний для людей
Ботулізм — це важке харчове отруєння, що може закінчитися смертельно.
Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum.
Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані вялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування з м’яса, риби, овочів, грибів.
Через 12-36 годин після потрапляння токсину з’являються симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати; зір – нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима.
Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів.
Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.
❓ Які є ліки від ботулізму і чи достатньо їх у медичних закладах
В кожній області наявні достатні запаси протиботулічної сироватки, хворі отримують всю необхідну медичну допомогу.
Як і будь-яку хворобу, ботулізм легше попередити, ніж лікувати і відновлюватися.
Відмовтеся від в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консервів та грибів. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.
У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря!